Zimné obdobie je pre naše autá nebezpečné. Tento krát ale nehovorím o zľadovatenej vozovke, či mínusových teplotách, ale o myšiach, potkanoch a iných hlodavcoch. Ak ste tento problém už niekedy zažili tak určite viete, že nejde o žiadnu srandu. Aj jedna myš vie v aute narobiť veľmi veľké škody. Ak ste vlastníkom novšieho vozidla, kde polovica vecí funguje na elektrinu, tak hlodavce dokážu takýto automobil úplne znefunkčniť.

zima

Veľkým problémom je hlavne to, že ak sa vám hlodavce do auta dostanú, v podstate neexistuje spôsob, ako sa ich stopercentne zbaviť. V tomto prípade funguje lepšie prevencia, ale ani tá niekedy nemusí pomôcť.

Autá, ktoré počas zimy parkujú vonku, sú samozrejme ohrozené viac. Istou ochranou je garáž, ale ani tam nezabezpečíte na sto percent to, aby sa do auta títo votrelci nedostali. Najviac sa mi osvedčili špeciálne spreje proti hlodavcom, striekajú so na podvozok a mali by ich odradiť. Môžete ich aplikovať aj priamo na motor a káble pod kapotou. Nevýhodou je to, že počas zimy jazdíme po mokrej vozovke a tento sprej zjavne pod pôsobením vody, rýchlo stráca svoju účinnosť. Preto ho musíte počas zimy nastriekať viackrát.

sníh

Ak sa vám už myš, alebo v horšom prípade potkan, dostane dovnútra vozidla, môžete sa ho pokúsiť chytiť do pasce, otráviť, alebo chytiť do klasickej pasce, teda klepca. Mne osobne sa ani jeden zo spôsobov nepodaril. Ráno nebolo po slaninke, ktorá slúžila ako návnada ani stopy, ale v pasci žiaden votrelec nebol. Nemožné to ale asi nie je, pretože môjmu známemu sa to raz podarilo. Do auta vložil mištičku s otravou a asi o dva dni na to prestal nachádzať rôzne rozhryzené papieriky a iný bordel. O mesiac neskôr, keď sa vonku rapídne oteplilo, ale zistil, že tento spôsob nebol úplne šťastný. V aute mu totiž začala smrdieť zdochlina, ktorú ani za svet nemohol nájsť. No a nakoniec ju ani nenašiel, len počkal kým smrad zmizne.